søndag 21. oktober 2012

Astrup Fearnley-museet: ikke for barn?

Lørdag formiddag en regnfull høstdag i Oslo. Hva skal vi finne på? Etter litt drodling fant jeg og kjæresten ut at dagen passet ypperlig til et museumsbesøk. Begge var barnefri, og hadde litt tid for oss selv.

Det at vi ikke hadde barn med oss, skulle vise seg å være et lykketreff. Vi besøkte nemlig det nye Astrup Fearnley museet på Tjuvholmen. En kunstsamling plassert i et arkitektonisk vakkert bygg, omkranset av Oslofjorden og Oslos mest fasjonable boligstrøk, porschebutikk, restauranter og rikfolk.

Museet var proppfullt av mennesker, det var lange køer foran billettsalget, og paraplyene var oppstilt ved inngangpartiet. Våte og kalde osloborgere gledet seg nok til å oppleve en av byens kunstattraksjoner. Med liten kunsterfaring stilte vi oss forventningsfulle opp i kø og betalte våre 100 kroner i inngangspenger. Alt vel så langt. Vi gledet oss. 

Vel innenfor var det masse kunst som vi ikke forstod oss noe særlig på, oppstablede malingspann, malerier med samfunnskritiske tekster, en oppblåsbar delfin med kjeler og stekepanner hengende under, en hund som var blitt til en dørmatte, en merkelig fotballbane med store naivistiske "barnetv"-hoder plassert over og masse annet. Det var i grunn litt morsomt. Vi tullet og tøyset, og jeg tenkte at hit må jeg ta med barna en dag.

Men lenger inn i museet kom jeg på andre tanker. Her fantes også det omstridte kunstverket "Mother and child devided", en delt ku og kalv, ganske groteskt og ekkelt. Hva er det jeg ikke forstod av dette? Hva tenkte egentlig kunstneren her? Hva er koden? De opphengte døde sauene var også egentlig bare ekle. Og sikkert ganske skremmende for små barn.

Mother and child devided


Innstallasjonen av to mennesker klar til operasjon, der bare kjønnorganene er synlige, var nok også et forsøk på å provosere. Enkel sjel som jeg er, klarte jeg ikke å la meg bevege av dette. Noen barn vil nok synes at gullstatuen av Michael Jackson er fin og spennende. Problemet er at nabokunstverkene viser en kvinne som rett og slett suger av en mann, og ved siden av der en realistiske skildring av et samleie. en far gikk veldig raskt forbi disse bilende sammen med sin datter i barnehagealder...hun hadde lanbge øyne for å si det sånn. 

Murakamis seksualistere figur i inngangspartiet
Jeg forlot museet med en følelse av ubehag. Det er mulig det er det som er hele hensikten med utstillingen, ikke vet jeg. Det er også ganske sikkert at jeg ikke har nok kunnskaper til å vurdere en slik samling overhodet. Men en ting er sikkert: å ta en tur her med barn vil måtte føre til at barn blir konfrontert både med dyreinnvoller, voksnes kjønnsorganer og voksne aktiviteter de nok har hørt om, men ikke sett med egne øyne. Jeg ville tenkt meg om flere ganger før jeg tok med meg barna hit. Og det er synd, for det å konfrontere barn med moderne kunst er jo bare positivt! 

For meg kan det virke som om dette er et museum for voksne. Til tross for at museet har en barneklubb, Rasmusklubben, som hadde møte da vi var innom. Er det jeg som er for snerpete, tro?

Jeg legger meg flat for at jeg ikke er en kunstkjenner. Jeg er bare en vanlig kvinne i gata, men er faktisk glad i moderne kunst, og vil gjerne at barn også blir "utsatt" for ulike kunstuttrykk. Min konklusjon blir likevel at dette museeet ikke passer for små barn, og i hvert fall ikke for de sarte sjeler. En famlieutflukt hit vil naturlig nok måtte resultere i noen samtaler med barna. Samtaler som de voksne kanskje hadde ønsket å vente noen år med. Det hadde vært spennende å høre om andre har erfaringer med å ta med barn hit. Kanskje dette museet burde hatt en anbefalt aldersgrense på 10 år?3 kommentarer:

 1. Hilsen fra din navnesøster. Jeg har ennå ikke vært på nye AF men har jo skjønt at det er mye "seksualisert" kunst. Jeg vet også at museet er kritisert for å bruke bare ett galleri i New York når de kjøper inn. Men - jeg tror ikke at man på et kunstmuseum kan ta hensyn til at kunstverkene kan være passende eller støtende for barn. Noe du vel strengt tatt heller ikke sier. Jeg var på et kunstmuseum i Paris for en tid siden ( husker ikke hvilket i farta) men der hadde faktisk en av utstillingene aldersgrense.

  SvarSlett
 2. Hei Eli! Takk for tilbakmelding.
  Nei, de kan vel ikke ta hensyn til det. Jeg synes bare det tar litt av, og tror det hadde vært en fordel for familier å i hvert fall få en slags "advarsel" på forhånd. Har jo besøkt noen museer i mitt liv, og har aldri hatt denne oppfatningen tidligere. Litt nakenhet er jo ok, men her tar den helt ut.
  Jeg anbefaler deg å ta et besøk dit, og danne deg din egen mening.
  Egentlig ga ikke dette museumsbesøket meg så mye, men det er sikkert mange som er av en annen oppfatning.

  SvarSlett
 3. Skal dit en gang. "Gubben" var der i går sammen med en venn av seg. Han var ikke imponert. Ei heller av de "seksualiserte" kunstverkene. Og han er heller ikke spesielt prippen, bare så det er sagt. Skal prøve å skrive en bloggpost jeg også, til ære for deg :-)

  SvarSlett