tirsdag 18. desember 2012

Lille ekorn av Linn T. Sunne Alt jeg vil er å kysse deg av Charlotte Glaser Munch«Å se deg. Slik ingen har sett deg. G»
Aurora er 14 år og håndballspiller. Den beste på laget. Håndball er selve livet for henne.
Gaute er 39 år, far og håndballtrener. En dag ser Aurora Gaute på en ny måte. Øynene hans. Måten han ser henne. Han inspirerer henne til å trene hardere. Hun blir tatt ut til ungdomslandslaget. Hun er talentfull.  Han oppmuntrer, ser, gir all slags oppmerksomhet. Han sender henne sms. Han ringer henne. Han kaller henne «lille ekorn». Gir komplimenter.  Hun faller.
Aurora vet at det er galt. Hun tør ikke fortelle noen om følelsene sine. Gaute er voksen, han fristes, han frister. Så en dag blir de oppdaget.
En skremmende aktuell bok for ungdom, sett i kjølvannet av Vågå-saken. Det er lett å legge skylden på Aurora. Hun er pågående, intenst forelsket, hvem ville ikke falle for dette? Men boken er tydelig på at det er den voksne som har det hele og fulle ansvaret for det som skjer.
Lettlest, godt skrevet og viktig. Boken fikk Brageprisen i 2012 for beste ungdomsbok.
Det har kommet en annen bok med det samme teamet denne høsten, «Alt jeg vil er å kysse deg» av Charlotte Glaser Munch. Også en bok som vet å legge ansvaret rett sted.  Om Sara, omtrent like gammel som Aurora. Sara flytter til et nytt sted. Venneløs og utilpass er hun i en sårbar situasjon. Det eneste lyspunktet er lille Ivar som hun passer for den fraskilte naboen på 29. Fasinasjonen for denne faren, oppmerksomheten hun får, og de felles middagene de har sammen gjør henne glad og ør. Alt hun vil er å kysse han.

Følelsene og forventningene til disse jentene er skildret med innlevelse, realisme og stor varme. Unge jenter må få lov til å ha sterke følelser, men det er alltid den voksne som har plikt til å si nei. Det er så lett å skyve ansvaret over på offeret. Begge disse bøkene viser at det er feil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar