fredag 13. september 2013

Bomb dem! av Mikael Niemi

"Bomb dem
Bomb hele dritten
Kast granater i korridorene
Bomb hjernene
Kast ildstråler inn i klasserommene, i klasseroms-
cellene
Det takkete blir rundt
Det runde blir et hjerte
Hjertet fylles med bensin og kastes
Slik at sjelene brenner
Slik at vi dør og begynner å leve
Slik at taket løfter seg og vi kan se
Den røde himmelen"Dette diktet skriver den 16 år gamle navnløse hovedpersonen i boken "Bomb dem!" av Mikael Niemi.

Gutten som ikke føler seg sett. Gutten som mener han er middels i alt, han savner en karakter, et liv, å bety noe for noen. Hovedpersonen har et noe snevert syn på sine medlever. Enten er de drittsekker, eller så er de idioter. Selv er han ingen av delene, bare middels. En drittsekk kan han ikke være, mener han. Drittsekkene er de som skal få seg fine jobber, bruker spisse albuer for å komme seg frem i livet, og blafrer med statuser og visittkort. Idiotene er alle de andre. En idot kan han bli, men han vil ikke slutte å kjempe, ikke slutte å "brenne". Målet hans er å slutte å være et "hudløst null".

Han begynner å skrive dikt. Diktene hans er fulle av frustrasjon, fulle av hat, av vold. Men i skrivingen finner han ut at han har et talent. Endelig er han ikke lenger middels. Dette er en gave han har fått. Han henger opp diktet sitt på skolens oppslagstavle. Det blir ikke godt mottatt av skolens ledelse. Så blir han kjent med Påle, en ensom ulv med en voldelig far og psykisk syk mor. En dag har Pålle skaffet til veie en revolver....

Boken er inspirert av diverse forferdelige skolemassakre som har funnet sted i Finland. Den stiller spørsmål om hva som skjer i et menneskesinn i tiden før han utfører grusomme handlinger. Hva er motivet, hvordan kan handlingene forklares, og er handlingene forståelige? Boken er også aktuell i forhold til Utøya-tragedien som rammet Norge 22. juli 2011.

Forfatteren er best kjent som mannen bak den hysterisk morsomme boken "Populærmusikk fra Vittula". Denne gangen er temaet langt fra humoristisk. Det er en sterk historie vi får servert her. Og en historie til ettertanke. Hva kan hver enkelt av oss bidra med for å hindre at frustrerte unge mennesker går til slike drastiske skritt som skildres her?

Boken kan anbefales som et utgangspunkt til samtaler om disse temaene, i tillegg er det en svært velskrevet, sterk og sår bok.

Jeg har brukt den i formidlingssituasjoner til 9.trinn, med godt resultat. Temet som tas opp er av interesse for mange ungdommer, og bør leses også av flere lærere. 

Les en mer utførlig anmeldelse av boken her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar