fredag 27. september 2013

Faen ta skjebnen av John Green

Boken "Faen ta skjebnen" av den amerikanske forfatteren John Green er en av mine absolutt favorittbøker blant nyere ungdomsbøker.
 

Bokens originaltittel er "The Fault in our stars", og ble utgitt i 2012, med et førsteopplag på 150 000 bøker. Time Magzine kalte boken "damn near genius", og filmselskapet Fox har også kjøpt filmrettighetene.

Forfatteren sier selv at han har hentet tittelen fra et sitat fra Shakespeares Julius Cæsar ; "The fault, dear Brutus, is not our stars, but in ourselves, that we are underlings". Samtidig får jeg veldig assosiasjoner til den samme forfatterens Romeo og Julie.

Hazel er en ung jente med en alvorlig diognose. Helt siden hun var ganske liten har hun vært syk. Hun har en uhelbredelig kreftsykdom, og sier selv at lungene henne har glemt å være lunger. Derfor må hun alltid drasse med seg en oksygenflaske. Dessuten fører de sterke medisinene hun tar, og som også holder liv i henne, med seg en rekke ubehgelige bivirkninger. Trist, synes du? Orker ikke flere kreftbøker? Ikke vær bekymret!

"Faen ta skjebnen" er så mye mer enn en kreftbok. Boken er en hyllest til ungdom, livet og kjærligheten. Og til å våge å benytte seg av de gledene livet byr på. Hazel tropper opp på en støttegruppe for ungdom med kreft. En dag er Augustus der. Han er dødskjekk, kreftfri, men mangler et ben. Dessuten legger han merke til Hazel, og en kjærlighetshistorie er uunngåelig. Med varme, selvironi og optimisme møtes disse ungdommene i en vanskelig livssituasjon. Måten de takler motgang på er besnærende, de går på med krom hals. Boken er grusom, morsom, tåredryppende og vakker. Og fantastisk godt skrevet. Dessuten er omslaget til boken aldeles nydelig!

Forfatteren mottok Time magazin 1. fiction of the year 2012 for denne boken, og det er vel fortjent. Nå håper jeg norske forlag også oversetter de andre bøkene hans til norsk.

Les forfatterens hjemmeside her.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar